Sunday, August 30, 2009

Serangan melanda.. Influenza A H1N1

Assalamualaikum semua..
Lama betul saya tak berkesempatan update blog. Disebabkan cuti kali ini agak panjang + MC sehari disebabkan demam, maka saya punya kesempatan utk update sedikit sebanyak.

Isu pertama adalah Influenza A H1N1 @ Selesema Babi yang melanda dunia. Malaysia yang pada mulanya agak kurang jumlah kesnya akhirnya muncul juara antara yang punyai kes tertinggi di Asia serta tersenarai dikalangan 10 negara dunia yang serius jangkitan dan kadar kematiannya.

Sayangnya langkah serius belum diambil dan tidak terlihat kerajaan BeEnd kita mengenakan langkah tegas kepada masyrakat dan rakyatnya. Mungkin pada sangkaan mereka dan masyarakat bahawa fenomena ini bakal berkurang (catatan kes kematian mungkin berkurang sedikit hari ini). Namun, kita menanti langkah pencegahan dan tindakan serius. Rakyat terus berjaga-jaga dengan self-protection dan kesedaran kendiri.
Sedikit info dipetik dari blog junior saya :
Be careful with H1N1. Virus tu very STRONG… Pesakit yang kena memang SUFFER nak RECOVER… NO VAKSIN.. Cuma ada Anti-Viral & Psylogi Mental pesakit itu sendiri untuk MELAWAN.
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat.
Second Stage
Susah bernafas, simptom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena… Masa ni kena kuarantinat hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. Hospital tak cukup katil & bilik kuarantin.
Critical Stage
Lung infection. Bila X-Ray we can see the virus covered the lung. Very scary bila tengok x ray Pesakit H1N1. At this stage pesakit need oksigen with highest level, Strongest Anti-Vral.. very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, immune badan pesakit.
Very H1N1 ni genius virus.. Can HIDE in our body…difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is RM1k above. Unable detected in blood as well.. When they start action…Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better WEAR MASK when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec 2009. So far, hanya lelaki dewasa can fight the virus…. woman might be 70%, children most probably payah nak lawan virus ni.Take care You & Your Family.
[Note : forwardkanlah PERINGATAN ini untuk semua kawan-kawan kita yang lain. Sesunggunya, H1N1 ini merupakan satu bala dari Allah untuk mengingatkan kita kembali kepadaNYA].

p/s : Saya juga demam..

0 komen anda:

Islamic Clock

About Me

My photo
Seorang bekas pelajar kejuruteraan di ipta tempatan ... To become success Muslim engineer.. SKSL 1999-1996 SMK Kulim 1997-2000 KISAS Klang 2000-2001 Matric UIA 2002-2004 UIAM 2004-2008 SCICOM 2008 Infineon Technology 2008-...

Ayuh ke Masjid

Ayuh ke Masjid

Sembang sembang


ShoutMix chat widget

Senyum Da'ie

Senyum Da'ie

Personaliti

Click to view my Personality Profile page

Pelawat

Pelawat


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Terima kasih kerana melayari ibnuishak.blogspot.com
Template by ibn_sabil | blog Blogger Templates