Monday, January 7, 2008

Mengisi Masa LapangReaders Are Leaders

Kajian menunjukkan bahawa purata rakyat Amerika menonton tv sebanyak 6 jam sehari. Maka, dengan mengambil kira umur selama 60 tahun, sebanyak 15 tahun telah tersia-sia dengan menonton televisyen semata-mata. Berapa banyak 15 tahun itu.? Seperempat dari umur kita. Dengan mengurangkan masa menonton selama sejam, akan memberi tambahan 365 jam setahun kepada kita untuk mencapai perkara lain yang AMAT PENTING di dalam hidup.
[Jack Canfield, The Success Principles(2005)]

Usah bazirkan lagi masa anda. Apa kata jika anda mula membaca sebuah buku seminggu, di dalam 10 tahun anda akan membaca 520 buah buku dan dalam 20 tahun sebanyak 1000 buah buku. Wow, suatu jumlah yang mampu memberikan kredit yang besar kepada diri anda sendiri. Boleh ker nak banyak buku setiap hari? Tentulah boleh, tambah-tambah lagi jika kita dapat tambahkan kepantasan kita membaca sekali gus juga secepat mana kita menyerap info bahan bacaan kita.


Teknik Membaca yang betul


Paul Schele ada menawarkan course berkaitan pembacaan pantas melalui PhotoReading Corse. Mungkin boleh lawati juga laman webnya www.learning strategies.com. Alangkah baiknya jika anda dapat memperbaiki dan meningkatkan kualiti bacaan kita. Antara lain saya memetik beberapa teknik bacaan pantas dari laman web http://www.fadzliyusof.com/ ;
  • Lihat isi kandungan buku.
    Timbulkan persoalan-persoalan awal sebelum membaca.
    Buat ujikaji keberkesanan bacaan pantas.
  • Bayangkan apa yang anda akan baca.
  • Buang tabiat suka mengungkapkan perkataan semasa membaca.
  • Baca serumpun perkataan, bukan satu perkataan
  • Belek semula.

Membaca di Ruang Cyber


Kepesatan teknologi yang melanda negara, bukan sekadar mengubah cara hidup, cara berhubung dan banyak lagi, malah turut mengubah tabiat pembacaan masyarakat. Jika dahulu, masyarakat lebih suka membaca bahan-bahan bacaan yang berupa buku, akhbar, majalah sahaja. Tetapi hari ini mereka juga mula beralih kepada pembacaan di blog, ebook, e-majalah dan pelbagai lagi yang bersifat cyber. Maklumat juga lebih mudah dicari. Bahan bacaan juga sudah pelbagai. Berita-berita semasa mudah dilayari dang lebih “updated”. Tidak hairanlah dengan perkembangan blog yang melata. Semua orang sudah mula membuat blog mereka sendiri dari seorang cikgu, Businessman, pelajar, mahasiswa, ahli politik, pemimpin mahasiswa mahupun negara, suri rumah dan sbg. Ruang bacaan cyber yang lebih menjimatkan kadangkala menjadi pilihan utama kepada pelajar atau penduduk bandar untuk mencari maklumat yang lebih cepat dengan satu klik.


Maka anda punyai 24 jam. Pemimpin negara juga punyai 24 jam. Ayah anda juga begitu. Semua orang punyai 24 jam setiap hari. Tinggal lagi, bagaiamana pengisian ruang-ruang kosong dari 24 jam itu sahaja. Itupun jika masih ada yang kosong. Kalaupun penuh, analisis semula samada penuh dengan perkara berfaedah atau tidak? Tidur sebagai aktiviti memenuhkan masa lapang? baca di sini. Apa kata mulai hari ini, dengan azam tahun baru anda, cuba setkan satu buku atleast seminggu. Maka, dalam setahun sudah boleh mencapai 50++ buah buku.

0 komen anda:

Islamic Clock

About Me

My photo
Seorang bekas pelajar kejuruteraan di ipta tempatan ... To become success Muslim engineer.. SKSL 1999-1996 SMK Kulim 1997-2000 KISAS Klang 2000-2001 Matric UIA 2002-2004 UIAM 2004-2008 SCICOM 2008 Infineon Technology 2008-...

Ayuh ke Masjid

Ayuh ke Masjid

Sembang sembang


ShoutMix chat widget

Senyum Da'ie

Senyum Da'ie

Personaliti

Click to view my Personality Profile page

Pelawat

Pelawat


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Terima kasih kerana melayari ibnuishak.blogspot.com
Template by ibn_sabil | blog Blogger Templates