Thursday, December 13, 2007

Website dan blog

“Macam mana nak buat web site yer?” begitu persoalan yang pernah saya timbulkan suatu ketika dahulu.

Soalan ini banyak saya ajukan pada teman-teman saya. Saya mula mengenali Macromedia Dreamweaver dan Microsof Frontpage selepas tamat SPM pada tahun 2001.(zaman menganggur). Namun saya tidak pernah serius untuk membina laman web saya sendiri. Sekadar suka-suka. Tambahan pula, pada masa tersebut banyak laman sekadar menggunakan html dan java script. Saya belum kenal php, asp, asp.net, mahupun bahasa pengaturcaraan yang lain. Maka, saya tidak pernah bermimpi untuk mahir menggunakan skill tersendiri membuat website. Ya, hari ini ramai yang sudah mahir. Atleast, mereka sudah mempunyai blog mereka sendiri. Hebatnya warga Malaysia hari ini. Kepada mereka yang pernah melayari momentum-islam.blogdrive.com tentu mengenali saya. Itulah blog saya suatu ketika dahulu. Ideanya bermula bila melihat blog wanzu, yang popular dengan alwancomics, senior saya semasa di kisas. Saya mula berminat membaca blognya di sekitar tahun 2002-03. Nampaknya masa pantas berlalu. Teknologi juga begitu pantas berkembang. Frienster.com yang saya telah daftar pada tahun 2002 telah menjadi sesuatu yang popular pada tahun 2005 di UIAM hingga topik perbualan berkaitan friendster juga menjadi tajuk utama perbualan pelajar-pelajar universiti. (sambil menggeleng kepala.. hehehe esp berkaitan fs “awek2” mereka).

Akhirnya, hari ini saya menulis semula. Namun, belum temui rentak penulisan saya sendiri. “Tak tahu nak tulis apa” bak kata sahabat saya bila ditanya berkaitan kenapa tidak dibuat blog sendiri. Hari ini, saya kembali jadi warga blogger.com. Saya lebih familiar menggunakan wordpress (CMS lain untuk blog). Namun kerana tiada webhosting sendiri, terpaksalah menggunakan blogspot sahaja. Namun anda boleh mencuba menggunakan perisian CMS blog yang lain seperti wordpress,nucleus,evoblog atau banyak lagi di pc atau laptop anda sendiri.Kajian di suatu laman web (saya tidak ingat ‘url’nya) menunjukkan CMS yang mencapai rating tertinggi tersenarai. Antara yang saya familiar adalah sebagaimana yang tertanda di atas. Anda tentu boleh download cms ini di laman web nya dan mula menggunakan localhost anda untuk mahir menggunakannya. Jika ingin belajar bagaimana, boleh email saya di muslih84@gmail.com. Jika ada masa, saya akan guide anda atau sertakan panduan mudah untuk anda mula bertindak.
Di atas ini pula merupakan rating bagi cms portal. Memang agak banyak yang boleh dicuba. Sifu saya pernah mengajar saya menggunakan hampir kesemuanya. Tetapi saya hanya berminat kepada 4 yang bertanda sahaja. Anda boleh melawat komunitinya sendiri untuk melihat perbezaan design portal yang ada dan boleh juga mendownload cms tersebut untuk cuba-cuba.

Kebanyakan forum sekarang juga telah dipackage bersama portal cms. Jika anda menggunakan phpnuke, package phbb sudah tersedia. Mudah bukan. Terbitnya ukhwah.com, sahabathijjaz dan banyak lagi portal adalah base kepada cms phpnuke. Pelbagai template yang boleh anda gunakan mengikut kreativiti anda sendiri. Jika anda semakin kreative, tidak perlu lagi kepada cms ini. Teruskan usaha dengan membina laman web php anda sendiri sebagaimana harakahdaily.net, malaysiakini.com.my dan banyak lagi..

Selamat berblog dan membuat website!

1 komen anda:

Azree MH said...

Owh. Student UIA juga rupanya. Salam kenal.

Ada satu kelebihan menggunakan blog free seperti blogger berbanding yang berbayar seperti yang saya gunakan sekarang ini, www.studiomuslim.com.

Kalau penulisnya blog(yang pakai blogger) meninggal, apa yang ditulis akan terus dapat dibaca oleh generasi seterusnya. Tetapi kalau yang berbayar, kalau penulis meninggal dunia dan tempoh bayarannya tamat, maka blog tersebut akan hilang juga.

Islamic Clock

About Me

My photo
Seorang bekas pelajar kejuruteraan di ipta tempatan ... To become success Muslim engineer.. SKSL 1999-1996 SMK Kulim 1997-2000 KISAS Klang 2000-2001 Matric UIA 2002-2004 UIAM 2004-2008 SCICOM 2008 Infineon Technology 2008-...

Ayuh ke Masjid

Ayuh ke Masjid

Sembang sembang


ShoutMix chat widget

Senyum Da'ie

Senyum Da'ie

Personaliti

Click to view my Personality Profile page

Pelawat

Pelawat


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Terima kasih kerana melayari ibnuishak.blogspot.com
Template by ibn_sabil | blog Blogger Templates