Saturday, November 22, 2008

Urus dan tadbir vs Walimatul urus

Salam ukhuwwah,

Saidina Ali ada menyebutkan bahawa kebaikan yang tidak terurus boleh dikalahkan oleh kebatilan yang tersusun atau dengan kata lain jika sesuatu perkara jika dilakukan dengan tidak teratur walapun tujuannya baik pasti akan kalah dengan sesautu yang diatur dengan lebih tersusun walapun atas tujuan kejahatan.
Kenapa sejak akhir-akhir ini pelbagai kes kecurian terus berlaku walaupun kita sedar perbuatan tersebut adalah suatu kejahatan. Kita dikejutkan dengan beberapa siri letupan mesin ATM, kecurian kedai emas, dan pelbagai lagi. Ini merupakan contoh yang ketara menggambarkan bahawa suatu kejahatan jika dirancang dengan baik, terperinci dan mgambil kira semua aspek bakal membuahkan kejayaan yang jitu. Bagaimana pula dengan projek-projek kearah kebaikan yang sering menemui jalan buntu dan gagal di separuh jalan. Adakah kerana kurang perancangan? Atau kurang tenaga organisasinya? Begitulah situasi lazim yang di hadapi kita..

Saya tidaklah mahu bicara panjang soal perkara nie, Cuma just sebagai renungan bersama berkaitan pengurusan atau dengan bahasa mudahnya URUS dan TADBIR. Sudahkah kita mengurus dan mentadbir dengan seluruh keBIJAKsanaan dan keIKHLASan?. InsyaAllah nanti saya akan kongsikan suatu idea pengurusan Islam yang disebut dalam satu kuliah yang saya hadiri. Isinya agak menarik dan membekas dihati. Tunggu...


Banjir dan musim hujan..
Kebiasaannya bila tiba ja musim hujan, pasti kawan karib die adalah banjir. Itulah yang melanda kawasan perumahan saya. Sederet rumah dilanda banjir. Tak percaya? Tengokla gambar2 di bawah. Memang situasi ni dah sinonim bagi perumahan tempat saya tinggal sejak 1989 nie. Cumanya tak la seteruk rumah kami sewaktu saya berumur 4 tahun. Waktu tu habis semua barang terpaksa diangkut terutamanya televisyen, peti ais dsbg sbb memang dah tinggi sangat. Khabarnya, lepas kami pindah ke sini kadang-kadang ayaq masih naik jugak sebab rumah tu still disewa oleh adik beradik(sanak-saudara) kami jugak.
kawasan banjir di rumah saya
Berbalik kepada kisah di Lunas nie, memang banjir nie selalunya berlaku disebabkan masalah perparitan yang agak kronik di kawasan kami. Nampak gayanya masalah nie still tak dapat diselesaikan walaupun dah berapa kali diadukan kepada pihak yang bertanggungjawab tapi still tak dijawab2 jugak. Akhirnya terpaksa la kami yang tanggung akibat. Mungkin kalau salah seorang penduduk di sini Pak Lah Badawi @ Pak Najib maybe dah lama selesai la kot.
kawasan rumah dipenuhi kenderaan yang dilanda banjir maklumla cuti...
Sekian saja warta dari lunas. :)

0 komen anda:

Islamic Clock

About Me

My photo
Seorang bekas pelajar kejuruteraan di ipta tempatan ... To become success Muslim engineer.. SKSL 1999-1996 SMK Kulim 1997-2000 KISAS Klang 2000-2001 Matric UIA 2002-2004 UIAM 2004-2008 SCICOM 2008 Infineon Technology 2008-...

Ayuh ke Masjid

Ayuh ke Masjid

Sembang sembang


ShoutMix chat widget

Senyum Da'ie

Senyum Da'ie

Personaliti

Click to view my Personality Profile page

Pelawat

Pelawat


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Terima kasih kerana melayari ibnuishak.blogspot.com
Template by ibn_sabil | blog Blogger Templates